מעתיקה…
השבוע נתקלתי בשאלה: (ציטוט)
“הבת שלי מתחתנת אחרי חנוכה
ואני רוצה להכין קצת קינוחים ופטיפורים…
מה אני יכולה להכין עכשיו שיחזיק מעמד?
אני לא רוצה להיות בלחץ של קניות ואפיות בו זמנית…”
אמרו לה ש-5 חודשים זה מוגזם ולא כדאי,
אז בואו נבין כמה עקרונות יסודיים
וגם איך זה משליך על הקטע הכלכלי:
כולם יודעים לדקלם ש- “3 חודשים הם המקסימום להקפאה בבית”.
האמנם?
למה בעצם השתרשה האקסיומה הזו?
בואו נפריד: יש פריזר ויש מקפיא,
ובפריזר מניחים את כל המוצרים שמשתמשים ביום יום.
במקפיא מניחים את כל המוצרים שמשתמשים בהם
פעם בשבוע או פעם בכמה שבועות/ חודשים.
את הפריזר פותחים כל הזמן
(במיוחד בקיץ, לשלוף איגלואים, קרטיבים, גלידות),
את המקפיא פותחים פעם בשבוע,
(אם את עובדת בתחום מן הסתם יש מקפיא ייעודי ונפרד
שאותו את פותחת בשוטף של ההזמנות)
אם אלו ההרגלים אצלכם בבית אז יש אופציה
להכין מראש גם כמה חודשים-
רק שצריך לדעת מה להקפיא ואיך לאחסן.
אם אלו לא ההרגלים שלכם, יש מצב לאפס אותם?
למשל להודיע לבני הבית ש:
“מהיום רק אמא פותחת את המקפיא,
ואין לכם מה לחפש שם, כל מה שאתם צריכים העברתי לפריזר
ומעכשיו “המקפיא מתכונן לחתונה”.”
(זו רק דוגמה, כן?)
איך ומה אפשר להקפיא לטווח ארוך מאד?
1. המקפיא הוא הנדל”ן שלך.
אפשר להקפיא כמות רבה של קינוחים ומאפים
אם אורזים אותם נכון.
כדי להפיק מהמקפיא את מקסימום המקום
אנחנו לא רוצים להעמיס בקופסאות שתופסות המון נפח
כי אז נצטרך עוד כמה מקפיאים…
אפשר להכין מראש משטחי קרטון עבים,
לצפות אותם בנייר אפיה,
להניח מעליהם את מה שרוצים ולהקפיא
כשהוא כבר במצב קפוא אחרי שעבר 6 שעות הקפאה,
ולעטוף היטב בניילון נצמד.
בצורה כזו אפשר לערום כמה וכמה משטחים,
כך אין צורך להוציא את המגירות,
להיפך- הן מגינות מפני מגע לא רצוי עם דפנות המקפיא
שעשויות להכיל שכבת קרח גם בהקפאה יבשה.
2. להקפאה ארוכה לא נכניס מוצר חם,
האדים שיעלו ירטיבו את המאפה/ הקינוח והוא לא יחזיק מעמד.
3. להקפאה ארוכה נכניס בסיסים, קישוטים, גלסאז’ים, מילויים,
כל אחד בנפרד.
לדוגמה: עוגיות מקרון- אפשר להקפיא לכמה חודשים, ללא מילוי.
קישוטי דסקיות שוקולד כנ”ל על המשטחים העטופים.
דסקיות בצק פריך, קלתיות לטארטים, אפויות.
בצק רבוך לפחזניות- מוקפא כבצק מזולף ומוכן לאפיה.
4. מה לא מתאים להקפאה ארוכה מראש?
מאפים וקינוחים שטעמם/ מרקמם נפגעים בהקפאה ארוכה.
למשל:
- פרלינים לא מתאימים להקפאה מעל חודש, טעם המילוי נפגע.
- מאפים ממולאים- שהמילוי מרטיב ומקצר את חיי המדף שלהם- אחרי ההפשרה הם יתרטבו…
- עוגות גבינה- המייצבים הביתיים מותאמים לקירור ולא להקפאה.
- ועוד…