אבקש להוסיף,
במקרה של שכירה שהתלוש האחרון שלה אינו מייצג את שכרה הרגיל מסיבות כאלו ואחרות, ניתן לבקש מביטוח לאומי שלא יתחשבו בו. יש לפנות בבקשה עם הסבר.
לגבי עצמאית,
כפי שכתבו פה, ביטוח לאומי לוקחים את ההכנסה השנתית מהדוח השנתי (אחרי שתחילה הם שלמו לפי המקדמות) ומחלקים למספר החודשים הפעילים. את ההכנסה החודשית הממוצעת מחלקים ל-30 ומתקבלת הכנסה יומית על פיה ישולמו דמי הלידה. (יש גם השוואה לשנה שלפני כן ובחירת הגבוה)
מה שחשוב לשים לב זה שגם לעצמאית דמי הלידה מחושבים לפי 3 החודשים שלפני הלידה,
כך שאם עצמאית יולדת בחודש 3, יהיו החודשים הרלוונטיים: 12,1,2.
המשמעות של זה היא שדמי הלידה יושפעו מהכנסות של 2 שנים נפרדות. חודש 12 יקבע לפי ממוצע של השנה הקודמת, חודשים 1 ו-2 יקבעו לפי ממוצע של שנת הלידה (שבה ההכנסה השנתית מתחלקת ל-8 ללא חודשי החל”ד).
המציאות היא כי ההכנסות בתקופה שלאחר חופשת הלידה ועד תום השנה ישפיעו גם הן על דמי הלידה (מלבד במקרה של לידה בחודש ינואר).
אני מציינת את זה מאחר ונתקלתי בעצמאיות שעבדו קשה להכניס לפני הלידה סכומים משמעותיים, ולאחר החל”ד עבדו על אש נמוכה יותר. חשוב לדעת שהחישוב הוא תמיד על בסיס ממוצע שנתי ולא משנה באיזה חודש התקבל הכסף מהלקוח בפועל.
אם אתן לא חוזרות לעבוד מיד אחרי החל”ד, כדאי לשקול לסגור לתקופה את התיק בביטוח לאומי, ומומלץ להתייעץ לפני כן ולבדוק את ההשלכות.