מאמר שכתבתי בנושא
שימור העסק
תכלית דמי הלידה היא לשהות בבית עם התינוק, אך כאשר העצמאי/ת חייבים לבצע פעולות הכרחיות בזמן חופשת הלידה לצורך תחזוקה ושימור העסק, עליהם לפנות למוסד לביטוח הלאומי ולבקש אישור מראש.
מההטבות הבודדות שעוד יש לעצמאי ביטוח לאומי- שימור העסק בתקופת חל”ד:
חשוב לציין כי בהתאם לפסיקה, בתקופה שבה מבוטחת זכאית לגמלה לשמירת היריון מהמוסד לביטוח לאומי היא אינה רשאית לעבוד (גם אם העבודה היא לצורך שמירה על העסק) וככל שהיא תעבוד בתקופה הזאת (ללא אישור) הגמלה תישלל (אם ביטוח לאומי מגלים אישה בחל”ד עובדת הם רשאים לשלול דמי לידה. מומלץ להגיש בקשה ולא להיות בלחץ בכל שיחה עבור העסק או ביקור/ הלשנות…)
יש לשים לב כי מי שאינה עובדת שכירה ואינה עצמאית שעונה להגדרה, יכולה להמשיך לעבוד בזמן החל”ד מפני שהיא בכל מקרה לא מקבלת דמי לידה. אך אם היא גם שכירה, היא לא תוכל להמשיך לעבוד.
לצורך קבלת האישור, יש לשלוח טופס 381, ולנסות לשכנע כמה שיותר למה נחוץ לעבוד במהלך החל”ד. ממש לא מאשרים בכל מקרה. ולהסביר כי הפעולות אותן מבקשים לבצע הן בגדר שימור העסק ולא בגדר עבודה שוטפת. צריך להסביר שזה מעט שעות, אפילו בלי רצון לעבוד אלא ממש הכרחי לשימור העסק, כדי שלקוחות לא יעברו למתחרים בשוק… ושלא יקבלו קנסות…
כמו”כ ישנה מגבלה של עד 25% מהמשרה, בד”כ לא מאשרים יותר מ 3 ימים בשבוע שעתיים ביום.
אם ביטוח לאומי לא מאשר, ניתן לפנות שוב עם הסברים יותר משכנעים…. כי הם לא מאשרים בקלות.
את הבקשה ניתן להגיש באתר שירות אישי. מקבלים מכתב תשובה בדואר ובאזור האישי. או לשלוח את הטופס ישירות לפקיד.
תשלומים לאחר הלידה- לא מהווה בעיה לקבל בזמן החל”ד על עבודה שעבדה טרום הלידה, בציון הפרטים עבור תקופת השירות בגינה שולם.