הקדמה קצרה:
רחלי, שכנה של הוריי, הבטיחה לי שאת הבת הבכורה שלה היא תשלח ללמוד תפירה. זה היה אחרי פעם נוספת שהיא נפרדה מסכום נכבד של כסף. הסכום הזה התחבר לארנק שלי, אבל כבר מזמן אין לו זכר.
אי-אז, בנערותי, רכונה על מכונת התפירה – כתבתי את הקטע הבא.
(ולכל הדואגות: הוא לא קרה באמת. רק כמעט).
התיקונים של הסנדלר
כשיודעים לתפור, החיים קלים הרבה יותר, בנוסף לכסף הרב שנחסך. אפשר גם להרוויח… כן, אני עושה שרות תיקונים. רוצים? בואו. אבל חכו, אחרי החג. עכשיו אני פשוט עמוסה!
לפני שבועיים תליתי מודעות, וההצפה החלה. שקיות, שקיות, אשפתונים… ת-י-ק-ו-נ-י-ם-! מכפלות ורוכסנים, הצרות והרחבות, הוספת גומיות ותיקון קרעים. הכל-בכל-מכל-כל. מכנסיים וחצאיות, חלוקים, חולצות, שמלות. הכל-בכל-מכל-כל. ממש כלבו.
בין כל ההרים, ניצב לו הר של הבגדים של המשפחה שלי. נכון שהסנדלר הולך יחף, אבל לא האחים והאחיות שלו.
היתה גם הגבעה של הבגדים שלי, אלה שחצי שנה אני הולכת עם סיכות בטחון, כי תמיד כשאני פותחת מכונה הם בכביסה, או עלי, או עמוק בארון, או שאין לי זמן גם אליהם… וגם הבגד הלא גמור, שאמור להיות גמור לכבוד החג.
אז לבגד מצאתי זמן בין כל התיקונים, אבל לבגדים הקרועים שלי…
החג התקרב, ויום לפני בדיקת חמץ ארזתי את המכונה בהודעה חגיגית: המכונה מושבתת למנוחת עולמים של שבוע! היא כבר קצת זקנה, המכונה, ומקרטעת, ולא יזיק להעביר אותה איזשהו תיקון. אבל עד אז, סוחבים. לפחות שתנוח, אחרי שהיא (ואני, כמובן) עבדה נון-סטופ במשך שבועיים, מראש חודש.
זהו. הלכתי לישון. ליד המכונה עוד שתי שקיות של לקוחות (אוהו, לקוחות, איזו מילה יפה!) שעדיין לא לקחו חזרה את בגדיהם, עוד רשימה של חובות, ו… מכונה אחת סגורה, עם מכסה מלוכלך (לא הספקתי לנקות).
בבקר, אחרי שכל ההרים נעלמו, גיליתי גבעה קטנה. היתה שם חצאית עם מכפלת מסיכות בטחון, חולצה עם כפתור שנפל ולכן היא בארון כבר חצי שנה, כמה גרביים שצריך לתקן את החורים הקטנים (את אלה עם החורים הגדולים כבר זרקתי), ו….
ובבקר של היום של בדיקת חמץ, שוב הוסר המכסה (המלוכלך. לפחות אבק וחוטים אינם חמץ), הושחל החוט, ורגלי לחצה על הדוושה.
אלה היו הבגדים של הסנדלר.
נ.ב. בסוף היה לי עם מה ללכת בחג, אל דאגה. וחוץ מזה, שאפשר להמשיך ללכת עם מכפלת מסיכות בטחון, כמו שהצלחתי ללכת חצי שנה – אפשר גם עוד חצי. באמת!