השכן מהקומה העליונה | נכתב לפני שנה

קדם Forums כתיבה ספרותית השכן מהקומה העליונה | נכתב לפני שנה

• השכן מהקומה העליונה | נכתב לפני שנה

פורסם ע"י שרה לרנר  הוראה רכזות וחינוך on 07/10/2024 ב7:01 am

להורים שלי היה שכן זקן שצעק כל לילה.

אני זוכרת את עצמי שוכבת במיטה, ילדה קטנה, נבהלת מהצעקות. לא הבנתי למה הוא צועק ככה. הוא כבר גדול.

אחר כך התוודעתי לזוועות השואה. לאקציות, לבורות גדושי המוות, לנהרות צבועי הדם.

לא הצלחתי לדמיין.

אבל דיבוק בן שבעים זעק את חורבנו בכל לילה, מבעד לחלון של השכן של הוריי.

*

לנינים שלי יהיה שכן זקן שצועק כל לילה.

הוא בן תשע עשרה היום.

מלכי גרינפלד הגיבה לפני 1 חודש, 2 שבועות 11 חברות · 15 תגובות
  • 15 תגובות
  • תמר פרנקל

אומנות הבמה והפקות תוכן
    חברה
    07/10/2024 ב9:38 am

וואווו כל כך מרגש,

קצר מתומצת והכי נכון שיש

😭

• תמי אפשטיין

כללי
    חברה
    07/10/2024 ב9:58 am

עצוב כל כך.

והוא גם יכול להיות בן 4 או 7, היום.

רק גאולה

• ה ה

חשבונאות ויעוץ מס
    חברה
    07/10/2024 ב10:45 am

גם השכן של ההורים שלך היה פעם בן 17 או 6 או 4

רק שאת הכרת אותו כשהוא היה בן 70….

• שרה לרנר

הוראה רכזות וחינוך
      חברה
      07/10/2024 ב3:05 pm

ודאי. ומאותו גיל צעיר הוא כמו ילד-זקן, שהילדות שלו אבדה לו אחרי מה שעבר.

וכך גם הנער שהוא נער היום, ואיבד את נערותו אחרי שראה את הוריו ואחיו הקטנים נרצחים מול עיניו, והנינים שלי יכירו אותו כזקן תמהוני שצועק בלילה.

• מרים סולובייציק

יעוץ אימון והנחיה
    חברה
    07/10/2024 ב10:52 am

ואני מקווה שלנינים שלו לא יהיה שכן שצועק שהיום הוא בן 19, כי בינתיים יבוא המשיח, יהיה שלום בעולם, והשם ישלח לכולם רפואת הנפש ורפואת הגוף.

• שרה לרנר

הוראה רכזות וחינוך
      חברה
      07/10/2024 ב3:07 pm

אמן, אמן ואמן.

הכתיבה באה להביע את התחושות שלי כיום (לפני שנה, בעצם), ולא לחזות חלילה את העתיד.

אבל למען האמת – עצוב לי שזה עדיין רלוונטי היום. לפני שנה, כשכתבתי, הייתי בטוחה שזה לא יהיה.

• רעות אנסבכר

אומנות הבמה והפקות תוכן
    חברה
    07/10/2024 ב11:52 pm

קטע כואב ונוגע

צרמה לי ההשוואה לשואה…

הטבח בשמחת תורה היה מזעזע ובלתי נתפס, עדיין אנחנו לא מסוגלים להכיל את הזוועה

זו חוויה קשה שנחרטה בנפש – לילות של פחד, בשורות מפחידות, תיעודים מצמררים, אזעקות ובומים לא פוסקים.

יש הרבה שחוו שנה שלמה של נדודים, של בית לא יציב, של חוסר פרטיות ופינה יציבה, בלגן וחוסר וודאות. לחוויה כזו גם עלולה להיות השפעה כואבת לטווח ארוך.

יש כאלו שעוד ממשיכים לראות מול עיניהם את הדמויות הרצחניות שהיו במרחק נגיעה מהם, ממשיכים לראות את אלו שנרצחו לידם, חווים את הפציעות שספגו…

[על החטופים אין לי את העוז לדבר]

אבל אין אין אין דרך בעולם להשוות את זה

שכן שלך אולי היה במחנות חמש שנים!! ראה לא מחבל ולא שניים, אלא עולם שלם שאין בו אדם אחד שרוצה בטובתו, וכולם רק רוצים לרצוח אותו בדם קר.
    אולי עוד קודם הוא היה בגטו במשך שנים, מסכן את חייו בחיפוש אחרי מזון. אולי הוא שמר לבדו על אח קטן, ניסה להשיג לו מזון ולחמם אותו, עד שהוא הלך לו בידיים?

אולי הוא שוטט ביערות בין פרטיזנים פראים, התחפר בשלג כיד לחמם את עצמו, שנה אחרי שנה אחרי שנה. תדמייני לילה אחד ביער הנורא, נביחות הכלבים הגרמניים, מארבים וחיות מאיימות… זה מספיק טראומה לחיים שלמים.

אולי אחרי המלחמה הוא מצא את עצמו בודד – אין בעולם אף אחד שמכיר אותו. אולי הוא שכח איפה הוא גר פעם. אולי הוא חזר לביתו ושיסו בו כלבים שיברח.

מי יודע כמה מכות הוא צבר מבריונים ברחוב. אין מספר לאנשים שנרצחו מול עיניו. אין דרך להבין או לתאר את הרעב האיום. מי יודע מה הוא נאלץ לעשות לאנשים סביבו כדי לשרוד…

מי יודע כמה שנים הוא לא פגש מיטה, אמבטיה, משקה חם, גרביים שלמות.

כמה הוא היה נותן בשביל להיות במלון עם המפונים? לא שנה שלמה, יום. שעה.

ואחרי שהכל נגמר, והוא ניסה להתחיל את החיים מחדש, מה חיכה לו? חיבוק – לא היה. הקשבה, הכלה, אמון – כלום.

אף אחד לא חיכה להם עם טיפולים רגשיים ופסיכולוגיים ופסיכיאטרים. אף אחד לא הבין אותם.

האמת שזה בכלל לא הגיוני, זה מופרך אפילו ונס בלתי נתפס, שבכלל היה לך את השכן הזה.

תודה לה’, בתוך ההסתר הגדול אנחנו זוכים לראות את ידו הרחומה.

רוב הילדים הבוכים והפוחדים מקבלים חיבוק.

אפילו כאלו שאיבדו אנשים קרובים – יש עוד קרובים. ומי שיתמוך ויעזור.

איזו זכות מדהימה שבתוך הצרות אנחנו זוכים להיות יחד עם כל כך הרבה אחים יהודיים. בארץ שרובה יהודים.

ארגוני החסד והתמיכה שופעים כל טוב, ומיטה חמה מחכה לכל אחד באיזה שהוא מקום. יש מה לאכול, יש הרבה מה לאכול, ואפילו ארטיק בטעם המועדף…

קווי ייעוץ ותמיכה מעניקים אוזן קשבת, סיוע נפשי ורגשי זמין ונגיש לכל אחד.

הכאב גדול גדול, היה כאן הסתר פנים, אבל חסדי ה’ ניכרים בתוך החושך, ואנחנו זוכים להרגיש את ידו הרחומה.

השואה הייתה הסתר פנים אדיר שאין לנו יכולת לתפוס אותו.

מי שנשאר בחיים זה נס עצום. מי שנשאר שפוי זה נס בלתי נתפס. מי שמשאר מאמין – זה נס גדול ונחמה גדולה.

בעזרת ה’ שלא נדע לעד מה הם חוו.

הלוואי שתבוא כבר הגאולה השלמה בקרוב, שאף ילד יהודי לא יצעק מפחד האויבים, ולילה כיום יאיר.

• ליאל פורת

אומנות ועיצוב
    חברה
    08/10/2024 ב1:36 am

אי אפשר להשוות ברמת הסבל

וזה לא מה שהיא באה להביע

הקטע מביע משהו אחר בסוף

• מלכי גרינפלד

צילום ומולטימדיה
    חברה
    08/10/2024 ב4:30 am

והוא?

• שירה

הייטק
      חברה
      08/10/2024 ב9:18 am

לא יכולה לדבר בשמה,

אבל מתארת לעצמי שזה לא בא להשוות את העוצמה של האירועים,

אלא לדבר על זה שאנשים עברו זוועות אימים בשואה,

ולא ייאמן שגם עכשיו אנחנו חיים עם אנשים שעוברים זוועות,

ושעוד בעתיד ידברו על איך אנשים עברו את הדברים הנוראים האלה, כמו שמדברים על השואה (שוב, בלי להשוות סבל, בתור רדיפה קשה שעברנו עקב היותנו יהודים)

בכל זאת, זה הדבר הכי קשה שעבר העם שלנו מאז השואה, גם בהיקף הנרצחים.

מי שרוצה עוד לשמוע על עניין השואה ולמה ברור שאי אפשר להשוות את מה שהיה בשמחת תורה, הרב נויגרשל מדבר על זה ממה שידוע לי (לא מכירה הרצאה ספציפית)

• א ש

אדריכלות ועיצוב פנים
    חברה
    08/10/2024 ב11:42 am

עם כל העזרה הנפשית והתמיכה שיש היום

ברור לי שאדם שחווה טראומות כאלו לא נרפא כ”כ מהר

ויכול להיות שהשכן הזה שלה הוא אדם שחווה את השואה רק שנה אחת

ובכל זאת הוא סובל מחרדות עד עצם היום הזה

ותנסי לזכור שיש אנשים שגם סובלים בשבי כבר שנה שלמה לבד

אין להם שם שום תמיכה ומשפחה

ותוסיפי את הנקודה הכי משמעותית

שהיום הדור שלנו הרבה יותר חלש מהדור של האנשים שחיו בשוואה!

• מלכי גרינפלד

צילום ומולטימדיה
      חברה
      08/10/2024 ב1:22 pm

הערת אגב, אנשים חלשים יותר בדורנו זה תירוץ לא נכון.

בן אדם לא מקבל ניסיון שאינו יכול לעמוד בו ועוצמת הנסיונות בימינו מוכיחה כמה כח יש לנו!

• שרה לרנר

הוראה רכזות וחינוך
    חברה
    08/10/2024 ב12:27 pm

תודה לכולכן על התגובות.

מטרת הקטע לא הייתה לערוך השוואה עובדתית בין השואה לבין הטבח בשנה שעברה (אם זו הייתה המטרה הייתי אולי בוחרת בפרעות ת”ח ות”ט, שמזעזעות אותנו פחות פשוט בגלל מרחק הזמן), אלא יותר בכיוון של מה ששירה כתבה. ועוד יותר בכיוון של מה שתמי כתבה – אנחנו צריכים משיח, ורק משיח. זה הדבר היחיד שיוכל לעזור לנו. אף אחד לא ערב לנו שלא תהיה שואה נוספת.

רק משהו אחד: ארטיקים, ולא משנה באיזה טעם, לא יעזרו למי ראה את הוריו, אשתו או ילדיו נרצחים בצורה המזעזעת ביותר, התחבא בארון עשר שעות ביודעו שהוא כנראה הבא בתור, וניצל אחרי שאיבד רק יד ורגל. כנ”ל טיפולים רגשיים.

• מלכי גרינפלד

צילום ומולטימדיה
      חברה
      08/10/2024 ב1:23 pm

עצוב כמה שזה נכון…

• ריקי אבנהר

כללי
    חברה
    08/10/2024 ב1:17 pm

כואב נוראות.

ושד’ ירפא לשבורי לב בקרוב

💔

Log in to reply.

מעוניינת בפרסום

חשוב: לא כל פרסום מאושר, נא לפרט בדיוק במה מדובר

ניתן לפנות גם במייל ל: [email protected]

מה את מחפשת?

מילות מפתח פופולריות לפי תחומים

ניתן לחפש גם מילות מפתח , תפקידים וכישרון מיוחד שאינם מופיעים ברשימות - "נהגת", "ציור בחול" וכדומה.

דילוג לתוכן