הנה התייחסות לפן אחד בסיפור, והוא גיל ההתבגרות בו נתונה מלי, גיבורת הסיפור.
רק מבקשת – שהתגובות לא תפנינה אלי. לא קראתי את הסיפור, הייתי אחראית רק לביסוס התיאורטי.
גיל ההתבגרות הינו גיל של שינויים, חיפוש זהות ובניית האישיות. תהליך זה עלול להיות מבלבל, ואף לגרום לחרדה ואשמה, תחושות שעלולות לגרום לו לפעולות שליליות כמו מריבות, בריחה מהבית, ואף במקרים קשים התנהגות עבריינית. המתבגר יצלח גיל זה על סמך חוויות חיוביות מההורים וממערכת החינוך. לעיתים, המתבגר מגיב לעולם המבוגרים בחוסר אימון, הסמכות נפגעת והוא נעשה בקורתי כלפיהם.
עם התבגרותה, החלה מלי להטיל ספקות ולחקור אחר עבודתו של אביה אותו אהבה והעריצה, ובו נתנה אימון מוחלט בילדותה. הספקות והבדיקות היו חלק מתהליך ההתבגרות, בו מלי החלה לפתח את זהותה העצמית, תהליך בו מתבררים לה נטיותיה והעדפותיה.
הקונפליקט הקשה בו הייתה נתונה מלי בין העדפותיה- לעבוד עם אביה וחינוכה המוקדם, ובין הבקיעים שהתגלו בדמותם של הוריה והמרד הפנימי שבו חשה גרמו לה לאי שקט גדול מאד. סמכותם נפגעה במידת מה, כיוון שהחלה לפקפק אחר מעשי אביה ולהסתכל על התנהגות אמה בעיניים ביקורתיות. ואכן, תסיסה זו גרמה לה, בין השאר, לצאת ולמכור את תכשיטים שהוא קנה ובתמורה ל”כפר” על חטאיו של אביה ולהחזיר מחובותיו לאותם אנשים שלהם הלווה בריבית, כמו גם לוותר על חלק מההחזרים שאותם הלווים היו אמורים להחזיר, שלפי חשבונה היו גבוהים מהמותר.
אי-השקט והלחץ גרמו לה ערב אחד גם לברוח מהבית. בתחילה ניסתה למצוא מחסה אצל אחיותיה, משהם סרבו היא ברחה לאן שנשאו אותה רגליה- לבית חולים. מכיוון שמלי גדלה בבית טוב ומגן, היא חזרה לביתה; וכיוון שהייתה אהובה ומוערכת ויש באמתחתה חוויות חיוביות רבות, היא מצליחה לבנות את אישיותה וגם את הביטחון העצמי שלה. הודות לכל אלה, היא מצליחה לצלוח תקופה זו בשלום. עם כל הביקורת שהייתה לה כלפיהם, עדיין היוו ההורים את העוגן המשמעותי בחייה ונוכחותם בחייה העסיקו את מלי רבות – בהתבגרותה ואף לאחר נישואיה: איזה דמות הורה תצמח ממנה? האם תדמה בהתנהגותה לאביה או לאמה?
היא לא ניסתה לברוח שוב, אך אישיותה וסולם הערכים שלה שהיה שונה בתכלית, היה מקור לתחושת מועקה ומתח רב. בהמשך לכך, היא מבקשת להינשא בגיל צעיר עם בחור שלא תואם את הפרופיל של החתן האולטימטיבי בעיני אביה. זה השלים עם השינויים שחלו בה והיא נישאת לבחור כלבבה, שמתאים לסולם הערכים החדש שלה: עדין, תלמיד חכם שימשיך ללמוד גם לאחר נישואיו.
נישואיה המוקדמים ובן הזוג שלה ביטאו ללא מילים את המרד של מלי בהוריה ובצורת החיים שלהם, עדות לאישיותה הנפרדת. תופעה זו באה לידי ביטוי בחברה החרדית, בה מרד הנעורים בא לידי ביטוי דווקא לאחר הנישואים, כיון שאז הילד מרגיש יותר בטוח לבצע שינויים בחייו. גם מבחינה מעשית, שינוי מהותי מתאפשר יותר ללא הפיקוח הצמוד של הוריו.
מנגד, ה”מרד” של המתבגר, וגם בסיפורנו זה- המרד של מלי, הוא עדות מסוימת לחוזקו של האב שיוכל לעמוד בזעזוע שהילד גורם לו. בנוסף, ניתן לראות שהילד ימרוד במקרים של דמויות הוריות חזקות עד מקום שהאב יוכל להתמודד. עוצמתו של האב בהקשר זה באה לידי ביטוי בכך שעם כל השוני בחייה, אביה- ברוך ברון, קבל את בקשותיה ואף ניסה לתמוך בה בדרכו.