סיפור- לא לבעלות לב חלש
-
סיפור- לא לבעלות לב חלש
06.08.45 הירושימה, יפן.
סיניצ’י סגר את התיק ויצא מחדרו.
“אוקסה?” הוא קרא בחלל הבית. “אני יוצא לבית הספר! האוכל שלי מוכן?”
נאוקי הגיחה מחדר השינה כשעיניה- כמו תמיד- אדומות. “חכה רק רגע, מותק,” היא נכנסה למטבח והוציאה מהסיר שעל הכיריים אורז לתוך צלחת קטנה.
“תודה,” אמר סיניצ’י והביט בעצב באורז התפל. “אין היום מרק?”
“אין.” חתמה נאוקי. “בבית הספר תאכל מה שיש. אתה יודע שאני לא מרוויחה מספיק בשביל לקנות הרבה מצרכים, נכון?”
“שוב דיברת עם התמונה של אבא?” שאל סיניצ’י תוך כדי שהוא אוכל במהירות. “את יודעת שזה חולני, נכון?”
“הי!” נאוקי הרימה את קולה. “אתה לא תדבר ככה לאמא שלך! ולא משנה כמה שזה… נכון.”
סיניצ’י משך בכתפיו והמשיך לאכול, מלקק עם הלשון מהצלחת כל גרגר מלח. “סיימתי, ההסעה בחוץ. להתראות!”
“שכחת את העניבה שלך!” קראה נאוקי ורצה לחדרו כדי להוציא את העניבה מהארון. היא חזרה וקשרה את העניבה סביב צווארו של סיניצ’י, ואז בחנה אותו בדקדקנות ואמרה: “בסדר. צא.”
“יצאתי.”
נאוקי הסתכלה איך הוא עולה לאוטובוס ונוסע. ‘לומדים, כאילו אין מלחמה באירופה עכשיו.’ הרהרה בעגמומיות. ‘בעצם, טוב שלומדים. אחרת לסיניצ’י לא היה אוכל בכלל.’
היא נכנסה בחזרה לחדר השינה והביטה בתמונה של גבר מחייך מחבק תינוק. “למה אתה לא כאן בשביל לעזור לי, קוג’י?”
היא נשמה עמוק ונשכבה על הפוטון.
תוך דקה היא נרדמה.
לא מודעת למה שקורה כמעט עשרת אלפים מטר מעליה.
– – –
סיניצ’י ירד מההסעה ורץ לתוך בניין בית הספר. “הי, ניריי! מה קורה?” הוא קרא לעבר חברו שעמד במסדרון. “למה הגעת גם אתה מוקדם?”
“למה הגעת אתה מוקדם?” החזיר לו ניריי את השאלה בחיוך. “מז’תומרת? יש מבחן שבוע הבא! אני לא מתכוון לקבל פחות ממך הפעם. חכה חכה, אתה עוד תצטער שניצחת אותי במבחן באחרון.”
“אני בטוח,” גיחך סיניצ’י. “אני רואה שרוב הכיתה פה כדי ללמוד למבחן, אתה לא היחיד שחשבת על הרעיון הפלאי הזה.”
“כן, לכן אני בחוץ. מדי רועש בפנים. רוצה ללמוד במקום אחר?”
“יודע מה?…” אמר סיניצ’י. “דווקא רעיון לא רע. לאיפה נלך?”
“חשבתי על המקלט,” אמר ניריי. “מקום שקט, אף אחד לא ירד ויפריע לנו. אתה בא?”
“אני בא? זו בכלל שאלה? קדימה, בוא!”
שני הילדים ירדו למקלט שהיה בקומה מינוס שתיים.
“שמעת על ההתפתחות במלחמה?” אמר ניריי. “ארצות הברית הודיעה שהיא תתקוף את יפן בימים הקרובים אם הקיסר לא יחתום על הסכם כניעה.”
“אין להם סיכוי,” אמר סיניצ’י בזלזול. “הקמיקזות שלנו משמידות את כל הצי הימי שלהם. שמעת על פרל הרבור?”
“ברור. שמעתי שהאמריקאים עדיין לא הצליחו לכסות את הנזקים.”
שניהם צחקו.
“אנחנו כבר רגילים להפצצות, מה,” אמר סיניצ’י. “ולא נתרגש מכמה פצצות אמריקאיות מסכנות. שיפציצו! נראה אותם. אמריקאים פחדנים.”
הילדים נכנסו למקלט והוציאו את החומר מהתיק. “תתחיל אתה להסביר?” שאל ניריי תוך כדי שהוא מדפדף במחברת.
“רק תסביר לי,” הקשה סיניצ’י בחיוך. “איך אתה מתכוון לקבל יותר ממני כשאתה לומד ביחד איתי?”
“שאלה טובה. התשובה- אין לי מושג.”
– – –
הם למדו כמעט שעה, ואז הזכיר ניריי שצריכים לעלות למסדר הבוקר. הם התחילו לקפל את הדפים ולהכניס לתיק, כשאזעקה נשמעה.
“אווו,” אמר סיניצ’י. “זו בטח עוד הפצצה אמריקנית. בטח כולם ירדו לפה עכ…”
הוא לא הספיק לסיים את המשפט.
בום אדיר נשמע, וכל החפצים שהיו בחדר רעדו.
“אמא!!!” צרח ניריי. “מה זה היה?”
“פ…פצצה,” גמגם סיניצ’י. “אבל ממש חזקה.”
“בוא נעלה מהר! אולי כולם במקום אחר ורק שנינו פה?” משך ניריי את סיניצ’י למדרגות.
“ניריי, אני לא חושב, ” אמר סיניצ’י ושחרר את עצמו מניריי. “משהו פה קצת-“
לפתע חלקים החלו ליפול מהתקרה ישר עליהם. “תברח!” צעק ניריי ורץ למעלה. סיניצ’י, לעומתו, רץ לתוך המקלט בחזרה.
רועד כולו, הוא ניסה לפתוח את החלון שהיה בקיר, אבל החלון תוכנן בדיוק כדי שלא יוכלו לפתוח אותו בקלות, ועד מהרה הוא התייאש. הוא עדיין שמע קולות נוראים מבחוץ, של דברים כבדים שנופלים.
ואז הכול הפסיק. ונהיה שקט.
“ניריי?” שאל סיניצ’י בקול גבוה ורועד, יותר ממה שתכנן.
“ניריי? ניריי!” הוא ניסה לצאת מהמקלט, אבל אבנים מהתקרה ומהקירות שהתמוטטו חסמו את דרכו. ואז הוא ראה את זה.
דם. המון דם היה שם, ממשיך לזרום ולא מפסיק. וניריי שכב שם, דומם.
“ניריי? ניריייייייייייי!” הוא צרח. הוא צעק.
“הצילו! הצילוו! מישהו שומע אותי?”
הוא ישב שם, והחזיק יד חמה של גופה שכבר התחילה לאבד צבע. והיה לו חם. היה לו כל כך חם. כאילו מישהו הדליק תנור מהגיהינום, במיוחד בשבילו.
“מישהו! הצילו! מישהו! מישהו…”
הייתה עוד מפולת קטנה של אבנים והוא קפץ אחורה כדי לא להפגע.
היה חשוך ומחניק, וסיניצ’י הרגיש שהוא חייב לשתות. הוא ידע שאיפשהו במקלט אמורים להיות בקבוקי מים למקרה של הפצצה ארוכה, אבל בחושך הוא אפילו לא ניסה לחפש. הוא רק ישב שם, בלי לעשות כלום.
רק לשבת. ולבהות. בכלום.
עוד התמוטטות. כמה אבנים זזו מהמקום והוא ניסה לצאת, אבל נפל אחורה שוב ושוב.
הוא נשכב על הגב והסתכל בתקרה. הוא אפילו לא חשב. הוא עדיין לא עיכל מה שקרה. הוא לא יכל לחשוב. לעבד. לעכל. להבין.
פתאום קפצה לו מחשבה לראש: מעניין מה עם אמא.
הי נכון, יש אמא, והיא בבית. מעניין מה קרה לבית. מעניין. כדאי לחשוב על זה. טוב שיש משהו לחשוב עליו, ככה אפשר להסיח את הדעת מזה שהוא עומד לגווע פה מצמא או מרעב או מחנק, מה שיבוא ראשון.
אחרי יממה שלמה מצאו אותו. יושב ובוהה, מנותק. את הגופה של ניריי הוסיפו לערימות הגופות שהיו ברחובות. אפילו לא התחילו לטפל, לא היה טעם. פשוט היו שם יותר מדי.
הוא היה במצב טוב. הוא נקרא ‘בריא’, למרות שכל פסיכולוג מתחיל היה שולח אותו דחוף להסתכלות. הוא היה כל כך בריא, למעשה, שציפו ממנו לקבל במהירות ובשקט את הבשורה שהפיצוץ היה ממש מעל הבית שלהם, ואמא שלו- שתלתה כביסה בחוץ- פשוט התאיידה מעוצמת החום.
שאין לו בית.
שכל החברים שלו מתו. הם נחשפו ישירות.
ואחרי שבוע, לקבל את הכניעה המבישה של יפן לארצות הברית.
סיניצ’י מת כשהיה בן 20, מלוקמיה. והוא לא היחיד. רב נפגעי פצצת האטום לא היו אלה שנפגעו באותו היום, אלא ימים, שבועות, חודשים ואף שנים אחר כך.
בעקבות הנזק הנורא שנגרם להירושימה ונגסקי, נחתמו הסכמים לא להשתמש יותר באטום למטרות כאלו. כולם למדו את הלקח.
קצת מאוחר מדי.
Log in to reply.