100 ספרי חובה- מזדהה עם הרשימה הזאת? כנסי
קדם ‹ Forums ‹ כתיבה ספרותית ‹ 100 ספרי חובה- מזדהה עם הרשימה הזאת? כנסי
-
100 ספרי חובה- מזדהה עם הרשימה הזאת? כנסי
פורסם ע"י רבקי גרינוולד כללי on 09/09/2025 ב4:12 pmחברות יקרות
האם יש כאן נשים ובנות סופר-איכותיות שמכירות מגוון רחב של ספרי קריאה
את העזרה שלכן אני מחפשת ואסביר למה
אני רוצה להעלות כאן את הגירסה האישית שלי לרשימה של 100 ספרי החובה (גירסה שכרגע מכילה קצת יותר מחמישים ספרים)
ולמצוא כאלה שמזדהות עם הרשימה ומוכנות להוסיף לה עוד ספרים שישלימו ויתמזגו בה
@tammyepshtein , @mgo , @Rachel-Fishbein , @SaraAm ,@LINKING , @sky , @esterikapat , @Reut_Siminovsky , @pasia , @_S_T_ , @KtivaTamar , @MiriamS , @hadassash
אני מתייגת אתכן כי התחברתי לכל מיני תגובות שכתבתן כאן
אז אם אתן מזדהות עם הרשימה אשמח אם תוסיפו לה
וכמובן כל מי שמזדהה עם הרשימה מוזמנת בחום!
ובכן נתחיל דווקא מהקטגוריה של ביוגרפיות וספרי עיון
להלן הרשימה שלי בקטגוריות הללו: (מסודר לפי א”ב של המחבר, כמקובל בספריות)
ספרי עיון:
חיים בריאים כהלכה- אסחייק, הרב יחזקאל
משיחי השקר ומתנגדיהם- המבורגר, בנימין שלמה
ספרי הרב עזריאל טאובר- טאובר, הרב עזריאל זצ”ל
ספר התודעה- כי טוב, אליהו
בעין יהודית- סלומון, הרב יוחנן דוד זצ”ל
ביוגרפיות:
קול בדממה נשמע- בארג, בתיה
הרוח שגברה על הדרקון- בניש, פרל
ואמונתך בלילות- וולבה, רבקה
האיש על החומה- זוננפלד, הרב שלמה זלמן
להישאר יהודי- זילבר, הרב יצחק
עריסת הבמבוק- שוורצבאום, ד”ר אברהם
הכל לאדון הכל- שיין, רוחמה
לך לך בני- שפירא, חיים
הסבר:
א. אני חושבת שהרשימה הזו היא אוסף מרשים של מיטב הסיפרות החרדית בקטגוריות של ביוגרפיות וספרי עיון.
היא כוללת ספרים ממגוון תקופות ומקומות ובמגוון נושאים, וכולם ספרים שכתובים טוב, ערוכים טוב, ומשאירים חומר למחשבה וחותם עמוק אצל הקורא.
ב. היות שהרשימה לא מיועדת לספרי קודש, מאוד התלבטתי אם להכניס את הספרים של הרב טאובר. אבל החלטתי להכניס אותם מכיוון שהם כתובים בגובה העיניים ומדברים לליבו של כל יהודי. למרות שתכלס ברור שמקומם הוא בארון הספרים שבסלון. אך יותר חובה מהם לא יודעת אם אפשר למצוא…
ג. התלבטתי אם להכניס את הספר “מודעות” של ד”ר מרים אדהאן. מצד אחד זה ספר שהיה פורץ דרך ומציג גישה מגובשת ומעניינת. מצד שני, שנים לא קראתי אותו ואני לא יודעת אם הוא עדיין רלוונטי לזמננו. לא הכנסתי ומעניין לשמוע דעות בנושא.
ד. ספרים שלא ציינתי כאן, זה או כי אני לא חושבת שהם נכנסים לרשימה, או כי אני לא מכירה אותם. ספרים על נשיות וזוגיות- לא הכנסתי ופורום ציבורי זה לא המקום לדון בהם. מי שחושבת שיש ספר חובה על נשיות וזוגיות שתכתוב לי באישי בלבד, לא בפורום הזה.
ה. אילו ספרים נראה לכן שיכולים להתמזג ברשימה הנ”ל ולהעשיר אותה? ומדוע?
רבקי גרינוולד הגיבה לפני 1 יום, 4 שעות 19 חברות · 66 תגובות -
66 תגובות
-
יש את ויותר אני לבדי -הביוגרפיה של רב’ פינחס שרייבר
ויותר יעקב-הביוגרפיה יעקוב גלינסקי
אני חומה-של הרבנית קפלן-ספר חובה לכל אישה.
חוץ מזה יש גם את
הנני בידך ואדרבה (נראה לי שיש עוד אחד אבל לא קראתי ולא זוכרת את שמו) -הם יותר בקטע של מוסר.
ראיתי ששמת את לך לך בני אז אני מוסיפה גם את עיירתי מכורתי של חיים שפיר ומשום מה לא כל כך מוכר לדעתי יש בו משהו שהוא יותר יפה.
-
-
קצת קשה לענות על השאלה הזו בפרת כשאין לי אותם פו לידי, אבל באופן כללי מדובר בספר שאם נתקלת בו או קראת אותו תקני אותו לעצמך שיהיה לך בבית. (מכירה כמה כאלה כולל אני בעצמי).
-
יש לנו אותם בבית
רפרפתי, לא התחברתי
אולי בזכותך אציץ שוב
-
רבקי, הם מצוינים! כתובים בשפה פשוטה וברורה ומקיפים את הנושא בצורה מענינת ומושכת ומכל זוית!!
את הראשונה ששמעתי שקראה ולא התחברה.
-
-
-
-
-
מסכימה, מציעה להוסיף “שאוני בליבכן” על שרה שנירר וכן “אני חומה” על הרבנית ויכנא קפלן.
-
כמו כן הספר “מחנך לדורות” על הרב דסלר שאמנם לא קראתי אבל ממה ששמעתי אני מניחה שהוא ראוי להיכנס לרשימה המכובדת.
-
אתהלך/אהרן מרגלית- ספר שמניע לקבלת אחריות אישית של האדם מתוך אחריות ואכפתיות, ללא קשר לנתונים הקשים.
גשר צר/זרצקי- קשה להסביר. אולי שילוב של כניסה לעולמו של בחור ישיבה על שלל הניסיונות, השאיפות, האתגרים והעולם הפנימי כולו. מרתק, מחבר. מעורר השראה.
-
גשר צר יופיע בקטגוריות הבאות
הוא ספר אומנותי ברמה גבוהה ולא הייתי מגדירה אותו כספר עיון
לא?
-
אופס… פספסתי את הפתיח.
הפרעת קשב לא מאובחנת:)
אז כאן זה קטגוריית ספרי עיון?
-
-
-
אהבתי ממש ששמת את משיחי השקר ומתנגדיהם.
לדעתי אפשר להוסיף לספרי ההגות את “במעגלי שנה” של רש”ר הירש
ספרי הרבנית נוישטט – לכל אישה
אני מתלבטת אם ספרי שלום הבית של הרב שמחה כהן נכנסים. מה את חושבת?
נוטה להכניס לרשימה גם את “אל תשלח ידך אל הנער” של הרב לאו.
והספר של בייליס קשור לפה או לקריאה?
ואגב, “מודעות” רלוונטי כמו ביום שיצא.
-
* רש”ר הירש זה לא נקרא ספרי קודש של ממש? זה כמו הספרים של הרב טאובר מבחינת הקטגוריה? כי הרעיון הוא שאני לא מכניסה ברשימה הזו ספרי קודש או ספרי מוסר וכו’
* ספרים על זוגיות ושלום בית אני לא רוצה לדון בהם כאן
* אל תשלח ידך אל הנער- אני לא יודעת אם הוא “ספר חרדי” במלוא מובן המילה, לא קראתי אותו והיה לי רושם שהוא מדבר לקהל הישראלי ולאו דווקא החרדי, ובנוסף, היות שלא קראתי אותו, אני לא יודעת עד כמה הוא משאיר חותם? מעביר מסר בבהירות? עד כמה הוא עומד בשורה אחת ביחד עם שאר הספרים שברשימה שכתבתי?
* ומה זה הספר של בייליס?
-
אל תשלח ידך אל הנער אומנם מדבר בכלליות לציבור, אבל אני חושבת שהוא ספר חובה בכל רשימה שהיא…
יש לו אמירה ייחודית וחזקה, והוא נוגע ללב באופן יוצא דופן לדעתי.
הספר של בייליס נקרא “משפטו של שעיר לעזאזל”. מנדל בייליס כתב את זכרונותיו ביידיש (לזכרוני) והם תורגמו לספר בעברית.
אם עדיין לא קראת אותו – ממליצה לך לעשות מאמץ ולהשיג אותו. לא סתם ציינתי אותו בספרי חובה, הוא ספר מדהים, אני יכולה לקרוא אותו גם בפעם העשרים. הוא כתוב מקסים ושובה לב, ערוך נהדר, אוטוביוגרפיה מרתקת.
חוץ מזה, אם יש ספר שואה, נניח, אוטוביוגרפיה שתפסה אותי ברמה יוצאת דופן – ובשבילי באופן אישי הוא ספר חובה – אני יכולה לציין אותו ברשימה? הדעה האישית שלי מתקבלת או שזה יותר דעה ציבורית?
-
תראי, אני העליתי את הרשימה הזו מתוך אינטרס אולי קצת אנוכיי
והוא: שברגע שאני מחפשת ספר טוב, שתהיה לי רשימה מוכנה ושלא אצטרך להתחיל לשבור את הראש
ולכן, העליתי את הגרעין של הרשימה, מתוך הזמנה למי שמזדהה איתו, להציע רעיונות להרחבת הרשימה
נראה לי שאם הדיון ימשיך בכיוון איכותי, אז כל ספר שיתקבל על דעת הרוב ייכנס לרשימה
וכל אחת גם תוכל להרכיב לה רשימה אישית על סמך מגוון הדעות שנשמעות כאן
-
אז אני מעלה כהצעה את הספר המדהים “יסופר לדור” של ר’ יונה עמנואל. מישהי מכירה ומצטרפת?
קשה לי לתמצת אותו, אז תגידי אם צריך פירוט והרחבה – בכיף. (יכולה לכתוב עליו ספר…)
ומודה, יש לי חולשה לאוטוביוגרפיות… אדם שכותב על החיים שלו יש לו פרופורציות, הוא כותב כפי שהוא חי את החיים הללו ולא כפי שאחרים ראו אותם, זה עמוק ואמין ואמיתי.
-
-
-
הספר “אל תשלח ידך אל הנער” יצא דווקא ולכתחילה בהוצ”ל חילונית, על מנת שחילונים יקנו אותו ללא רתיעה קודמת. אני זוכרת שכשהוא יצא, הוא נמכר גם בחנויות ספרים חרדיות בגאולה.
יש לי אותו, והוא מומלץ מאד.
-
ראיתי אותו לא מזמן באור החיים…
מומלץ מאוד מאוד.
-
-
-
-
את “אל תשלח ידך אל הנער” הייתי מיד מתייגת ברשימה.
חוץ מזה גם את “ניחוח פרחי שלג” ו”אריות בשלג” (לא זוכרת כרגע את שמות המחברות)
“לא לבד”- מאלה שרר
“מתוך ההפיכה”-פועה שטיינר.
ואגב, למה ספרי עיון? דווקא לא קראתי את מה שכתבת בתור ספרי עיון…..
פשוט עלה בי חשק עז ואובססיבי להזכיר עוד פעם את זריצקי ושימקה שלו…וממממ גם את “רקידה לפני המשיח”
מותר?😊-
גם אני חשבתי על ניחוח פרחי שלג אבל הוא לא בדיוק ביוגרפיה… מאמינה שייכנס באחת הקטגוריות הבאות.
-
אהה רק עכשיו אני רואה את הכותרות של עיון וביוגרפיה, אוקיי.
אז באמת חלק לא נכנסים לשם.
אבל למה את חושבת שניחוח פרחי שלג לא נכנס?
מה ההבדל בינו לבין לך לך בני?-
ניחוח פרחי שלג הוא אנונימי עד כמה שזכור לי, ולך לך בני לא.
-
-
-
-
תחת הכותרת ביוגרפיות הייתי מכניסה גם:
קול חוצב – על ר’ שלום שבדרון
ניחוחי ההדס – הדסה לינדר
קול חוצב – בעיני זה ספר מוסר במסווה של ביוגרפיה, ואקטואלי היום לא פחות ממה שהיה בזמנו
ניחוחי ההדס – בשבילי, מקור השראה
למי שרשמה על בייליס – לא הייתי קוראת לו ביוגרפיה
הוא ספר היסטורי שיש לו אמירה מאוד חזקה, אבל לא ממש ביוגרפיה
-
מצטרפת להמלצה על קול חוצב וניחוחי ההדס, שניהם ספרים מכוננים בשבילי.
-
אני מגדירה את הספר על בייליס כאוטוביוגרפיה.
הוא נכתב על ידו, ומתייחס לחיים האישיים שלו מנקודת המבט הספציפית שלו, לא?
-
לאן בייליס יותר מתאים, לעיון וביוגרפיות? לסיפורת למבוגרים? לנוער?
-
לא מתאפקת מלהציע לך שוב פשוט לקרוא… חוץ מכובד המשקל והחשיבות שלו הוא גם כתוב בצורה זורמת ומרתקת.
קשה לי להכניס אותו בקטגוריה מסוימת, אולי קריאה נוער ומבוגרים? אבל הוא כן ביוגרפיה…
ולמרות שאני קראתי אותו כנערה, והייתי רוצה שכל הנוער יקרא אותו, אני לא יודעת אם נערה כיום תפתח אותו…
או שאולי כן? מי שמכירה – מה חושבת? הנוער הרגיל, לא שוחר ההיסטוריה – יהנה ממנו?
-
-
-
-
אלה שלא נכנעו- הרב משה פראגר- ספר חובה!!!!!!
נותן מבט יהודי של בחורי ישיבות ותלמידי חכמים על תקופת השואה. ספר שלי באופן אישי תרם הרבה גם מבחינה אישית וגם מבחינה הסטורית-יהודית.
מסכימה עם אדרבא והנני- ספרים מיוחדים שחוללו בי באופן אישי שינוי- השאלה אם הם לא ספרי מוסר.
באופן כללי נראה לי שרב ספרי השואה עשויים להכנס תחת כותרת זו. כי זו באמת החובה שלנו- לקרוא ולא לשכוח.
אם אזכר בעוד אני אעדכן.
-
זה ספר עיון/ ביוגרפיה?
(למרת שספרי שואה קצת קשה לקטלג….)
-
הוא בין לבין. הוא ספר שמתעד את המתיסובצ’ים בכל הגטאות. בספר מופיעות המון עדויותן ולא סיפור על אדם בודד. יורת כמין מחקר מקיף על קבוצה…
-
-
-
קטגוריית עיון:
סדרת הספרים “נכספתי” של הרבנית פריידי רוזנבוים. אפשר ממש “לשמוע” את הרבנית תוך כדי קריאה. אהבתי לעיין בהם בלילות שבת. יש בהם משהו קליל מחד, אבל כל כך ברור ונעים מאידך.
ביוגרפיות:
“הרב הגדול” – ר’ מאיר שפירא מלובלין. לא קל להשיג, אבל שווה ממש. מעבר לביוגרפיה המעניינת – סגנון הכתיבה עשיר מאד, עם טעם חדש ומיוחד.
הספר יצא ע”י הוצאת משאבים – ויש להם בהחלט עוד ספרים שאולי לא פופולריים ומוכרים מספיק בימינו אבל בהחלט נכנסים לקטגוריית “ספרי חובה”. זכור לי שיש להם ספר על גרי צדק לאורך ההסטוריה. ספר דק למדי, אבל מרתק.
הספר “האיש שלא נכנע – סובוטא” – ר’ לייזר ננס. (2 כרכים) תשיגו, תקראו ואז נדבר.
בקטגוריית ספרי הקריאה; ספרים שאני בהחלט חושבת שראויים להכנס לקטגוריה – והם עומדים בכל רף אפשרי גם מבחינת תוכן וגם מבחינת הכתיבה:
לוחמי התמורות, מחנה הקיץ של אדון הוא, מחלק התמונים
אני חושבת שאפשר גם לפתוח קטגוריה של “ספרי שואה”, וחלק מהספרים – להעביר לשם. חלק מהם מטיילים ב’ביוגרפיות’, חלק מהם ב’ספרי קריאה’, וזו קטגוריה שבהחלט עומדת בפני עצמה.
יש ספר על חיים שפירא, ואני לא זוכרת אם זה ‘אי שם הרחק מן הבית’ או בעל שם אחר. מדובר על פליט מפולין שנקלע לרוסיה, עבד בקולחוז, התגייס לצבא האדום ולחם בנאצים לקראת סוף המלחמה.
-
הספר של חיים שפירא זה ׳לך לך בני׳, והוא נמצא כבר ברשימה
הספר ׳אי שם הרחק מן הבית׳ בהחלט נראה לי ראוי גם להכנס לרשימה – ספר על הקינדרטרנספורט.
-
אני חושבת שהוא לא בדיוק ספר עיון.
זוכרת אותו מילדותי כספר ממש סיפורי, ועל מדף ספרי השואה היה בו אפילו משהו מרגיע, על ילדים שלא עברו את התופת עצמה.
כלומר, הוא אפילו לא ספר שואה קלאסי
-
-
-
איך שכחתי את ספר החובה “אברהם בן אברהם”!
ואיידי, בתיאור על חיים שפירא את מתכוונת לספר “לך לך בני”, שציינו פה כבר.
אני מוסיפה לקטגוריית עיון גם את הספר “הגאון” של דב אליאך, על הגאון מוילנא.
-
ממממממממ….. אברהם בן אברהם הוא לכל הדעות ספר קריאה ולא ספר עיון
תשמרי לנו אותו לקטגוריה של ספרי הקריאה בהמשך…
-
-
לא עברתי על כל הספרים שצוינו כאן, אבל מרפרוף אני מבינה שמדובר בעיקר על אוטוביוגרפיות וספרי עיון של גדולים.
חשבתי, לתומי, שהעלאת הנושא: 100 ספרי חובה (מוכנה גם ל20, לאור המציאות) דווקא בקהילה ספרותית ולא בתחנת דלק כוונתה – ספרי קריאה שנותנים לנו ערך מעבר לקריאה החוויתית.
כמובן שגם לי צרמו הרבה ספרים שהובאו ברשימת הפופולאריים, אבל הנוכחיים שהועלו כאן מצריכים התעמקות מיוחדת ולא קריאה לשם קריאה.
-
בפוסט הראשון בדיון כאן כתבתי שאני מתחילה עם הקטגוריה הזו.
התכוונתי שבהמשך בעזרת ה’ נדון כמובן גם בקטגוריות נוספות
-
-
עוד ספר יפיפה ששכחתי ממנו בסיבוב ראשון:
“כוכבים באפילה”, רות זיידמן.
וספר קריאה-עיון: שאוני בלבכן – פ. בייניש.
-
-
אופס. צודקת!
טעות שלי, אבל כיוונת לשם האמיתי של הספר.
-
-
-
ואם אתן רוצות קריצה של הומור – אז כל הספרים של גדי פולק הם מבחינתי (כאמנית, בנוסף) ספרי חובה, לא ממש משנה הסדר…
לא רק התוכן, אלא גם הצורה כל כך משובחת ומדהימה. כל עיון מגלה רבדים חדשים ומפתיעים.
-
ועוד ספר מעניין ופיקנטי: צייד הבעלים – דוד ליטוואק.
הוא לא מאד מוכר, אבל בהחלט שווה קריאה.
-
אוי, הוא מקסים!!! איך עלית עליו??? חשבתי שאני היחידה בעולם שמכירה כאלו ספרים הזויים!😆
-
-
ואני מצאתי אותו במדף הכי נידח בספרייה…😀
-
-
-
-
ספר שמתאר בשנינות ובחריפות חוויות של אדם ש”צד” בעלים שעיגנו את נשותיהם והביא אותם לגט. מטבע הדברים, הוא פגש את כל הטיפוסים הקיימים… הוא אחד מאלו שגרמו לי לצחוק באמת, כי זה פשוט טוב.
-
-
אמיתי. הבן אדם עצמו כתב אותו, עם כל העסיסיות שצריך בשביל כזה עיסוק…
-
נשמע מעניין, מי המחבר?
(המדפים בספריה מסודרים לפי סדר הא”ב של הסופר)
-
איידי כבר כתבה, אחד בשם דוד ליטוואק
-
-
-
-
-
-
הייתי מוסיפה לקטגוריית העיון:
“לא נתנו צ’אנס”, הרב אורי זוהר.
מסכימה מאוד לגבי “משיחי השקר ומתנגדיהם”, וגם “להישאר יהודי”.
אם יש כאן דוברות אנגלית – ספרי הרב ברל וויין. נותנים פרספקטיבה מדהימה, מקיפה ועמוקה מאוד על ההיסטוריה היהודית.
-
אהבתי ממש את הרשימה, רבקי!
הייתי מוסיפה את ׳ויאמר הנני׳ על ר׳ אברהם גניחובסקי – ספר מדהים על איש מדהים – מרתק, כתיבה קולחת ונותן תפיסה על גדלות שבפשטות.
וגם הספר ׳להשאר יהודי׳ של ר׳ יצחק זילבר – עוצמות של מסירות נפש.
-
או משהו כזה?
בתאריך יום ד׳, 10 בספט׳ 2025 ב-22:26 מאת רבקי וייס <*** אין לפרסם מיילים בציבור, השתמשנה בהודעות הפרטיות לשם כך ***
>:> אף אחת לא כתבה את זעקה ללא מענה?
>
> בתאריך יום ד׳, 10 בספט׳ 2025 ב-22:19 מאת קדם >:
>
> -
וואו אהבתי ממש את הרשימה המתהוות..
וזעקה ללא מענה ראוי להיות בה ללא ספק!
אחד הספרים החזקים והמטלטלים שקראתי.
אולי הוא מחכה לקטגורית קריאה ולא עיון…
-
לפיד האש, על האדמו”ר מצאנז (ר’ יקותיאל יהודה הלברשטאם זצ”ל)
יש שם קטעים מזעזעים ברמת האכזריות שלהם והזוועה (כמו כל ספר שואה), וחויתי ממש השתוממות והתפעלות מעוצמות הנפש של המלאך הזה, איך בשיא הגיהנום הוא היה כל כולו קדוש..
ספר מדהים, יש 2 כרכים לזה ממה שידוע לי.
-
אוקי, חברות
בואו נתחיל לאסוף את הדיון הזה (לקראת פתיחת קטגוריה נוספת לדיון בעז”ה)
ציינו כאן שמות של הרבה ספרים בלי מחברים, אם יש מישהי שיכולה ליידע אותנו מה שם המחבר (היכן שחסר) זה יהיה מעולה!
הנה הרשימה של כל הספרים שעדיין חסר לי שם המחבר שלהם:
בית אמי
במחיצתם
ואיוותר אני לבדי
ויאמר הנני
ויוותר יעקב
זעקה ללא מענה
לפיד האש
מחנך לדורות
מעילו של שמואל
ניחוחי ההדס
קול חוצב
תודה רבה!!!
-
זעקה ללא מענה – עד כמה שאני זוכרת – נחמה קרמר.
קול חוצב, זה לא וולך?
-
טוב, עשיתי גוגל על זעקה ללא מענה וזה ספר קריאה.
יחכה לדיון בקטגוריה המתאימה בעזרת ה’
-
-
התקופה ובעיותיה לא קראתי
ספרי רש”ר הירש הם ממש ספרי קודש, אני נרתעת מלהכניס אותם לרשימה של ספרי קריאה
אמנם ספרים של הרב טאובר כן רשמתי, אבל רש”ר הירש בכל אופן אחד מענקי הדורות הקודמים
מרגיש לי לא נוח להציב את ספריו בצוותא עם “אי שם הרחק מן הבית” ו”מודעות”, ובהמשך יהיו ברשימה גם קטגוריות של ספרי ילדים, אז בכלל…
מעניין אותי אם אני צודקת בהרגשה שלי או שזה סתם
Log in to reply.