פסיכודרמה

קדם Forums טיפול ואימון פסיכודרמה

• פורסם ע"י Br05276 סין שלום  אומנות הבמה והפקות תוכן on 22/03/2026 ב12:44 am

למי זה מתאים ואיך הולך הטיפול והאם זה טיפול שעוזר לעקוף סכל ושיפתח את היכולת ריפוי אשמח לדעת פרטים ולמה זה מתאים לאיזה סוגי אנשים?

ואם משהי שאוהבת משחק וטובה יכול לשחרר משהו מתוח תמידי?

Br05276 סין שלום הגיבה לפני 1 שבוע, 3 ימים 7 חברות · 17 תגובות
  • 17 תגובות
  • שירה בר

טיפול
    חברה
    22/03/2026 ב1:37 am
    חברה תורמת

יש הבדל בין טיפול פסיכודרמה פרטני וקבוצתי.

עד כמה שידוע לי, פסיכודרמה "מלאה" מתקיימת רק בטיפול קבוצתי.

זה יכול להתאים למגוון רב של מצבים, אם כי בעבודה פרטנית המטפלות בפסיכודרמה שאני מכירה עובדות גם או בעיקר באמצעות שיחה, ולעתים משלבות כלים של פסיכודרמה.

למה הכוונה "טיפול עוקף שכל?" אם אני מבינה נכון, שאת מעוניינת בטיפול יותר עדין, אז אולי טיפול באומנות או במוזיקה יותר מתאים, כי פסיכודרמה יכול להיות טיפול מאוד עוצמתי. אם תכתבי לי את אזור המגורים ולמי הטיפול מיועד, ייתכן ויהיו לי שמות להמליץ לך.

• Br05276 סין שלום

אומנות הבמה והפקות תוכן
    חברה
    22/03/2026 ב2:05 am
    סטטוס תעסוקתי:
    פעילה בקהילה

זה לבת שעברה ועוברת עם המחלה שרק שהיא מציירת או נכנסת דרך דמות אחרת היא מצליחה לשחרר אפשר גם לדבר השאלה אם זה מה שיתן לה את המענה לשחרר ולהרגיש יותר טוב?

• שירה בר

טיפול
      חברה
      24/03/2026 ב12:55 am
      חברה תורמת

בת כמה הילדה?

• Br05276 סין שלום

אומנות הבמה והפקות תוכן
    חברה
    22/03/2026 ב2:06 am
    סטטוס תעסוקתי:
    פעילה בקהילה

שאח שלה חולה פעם שניה ועכשיו עוד משהו

• חני שידלובסקי

טיפול
    חברה
    22/03/2026 ב8:00 am
    פעילה בקהילה

בהחלט אפשרי לעזור לה.
    אני מטפלת בפסיכודרמה, בירושלים.

• שולמית אורלנציק

יעוץ אימון והנחיה
    חברה
    22/03/2026 ב9:48 am
    פעילה בקהילה

קראת לזה: כלי עוקף שכל וזה ממש נכון

הפסיכודרמה בעצם מתווכת בין המציאות שקשה לדבר אליה לבין הרגשות האמיתיים של האדם

אפשר להשתמש בטכניקה שנקראת השלכה-לא מדברים ח"ו על החולה עצמו זו רק הצגה כביכול

יש גיבור הסיפור והמטופל בוחר את גיבור הסיפור ו"ממציא" את הקונפליקטים והאתגרים שאיתו הוא מתמודד

אשמח מאוד לעזור

אני מטפלת בין השאר, גם בפסיכודרמה בבית שמש

• נחמי ר

טיפול
    חברה
    23/03/2026 ב11:27 am
    חברה תורמת

בטיפול באמנויות באופן כללי, ננסה להתאים את אופי הטיפול למטופל הספציפי, ואם את כותבת שהיא טובה במשחק, לכאורה יהיה לה נח באזור מוכר ואהוב שלה.

כדאי לדעת שיש פסיכודרמה ויש גם דרמה -תרפיה. הדרמה תרפיה עדינה יותר והיא ממש דרך 'עוקפת' אך עוצמתית ברמת הריפוי שהיא מאפשרת בתהליך. בתחושה שלי ייתכן שלמטופלת כזו תתאים יותר עבודה בדרמה תרפיה.

• ר. טייך

הוראה רכזות וחינוך
      מנחה
      24/03/2026 ב2:31 pm
      פעילה בקהילה

דרמה תרפיה זה בעצם פסיכותרפיה
      זה שקראו לזה שם אחר
      זה אולי כי הלימודים של דרמה תרפיה היא במכון כלשהוא
      פסיכודרמה אותנטית כמו ששירה כתבה זה דרך כלל בקבוצה כי קשה להציג ב2
      ולכן עושים פסיכודרמה חלקית או שיח וטכניקות מעולם המשחק (כמו טכניקת הכיסא הריק)
      וכמעט בכל מסלול של תרפיה כלשהיא
      תרפיה במשחק, אומנות , מוזיקה משתמש בסמלים סימבולים (מה שכינתן כאן מסלול עוקף שכל ) שאנחנו משליכים עליהם
      וגם בטיפול פסיכודינמי טהור אנחנו משליכים על המטפל אם כי באמצעות שיח על הבעיה עצמה

• רחלי

טיפול
    חברה
    24/03/2026 ב4:08 pm
    פעילה בקהילה

רבקי, ההערה שלך לא נכונה לגבי דרמה תרפיה, או לפחות לא מדויקת.

דרמה תרפיה היא עוד טכניקה או כלי טיפולי תחת הכותרת של "טיפול באומנויות", שמצטרף לטיפול ב: אומנות פלסטית, מוסיקה, תנועה, פסיכודרמה, ועוד. הפסיכודרמה החלה כטיפול קבוצתי, וכפי שכתבו פה, בקבוצה ניתן לעשות "פסיכודרמה קלאסית" על כל שלביה. בטיפול פרטני ניתן להשתמש בטכניקות מסוימות של הפסיכודרמה, תוך כדי השיחות, על פי מה שעולה, ובהתאמה למטופל ולצורך ולמטרה הטיפולית. הפסיכודרמה היא וורבלית וישירה, וככזו היא פחות עוקפת שכל. גם אם לעתים, גילוי התובנה דרכה – הוא עוצמתי. בשונה מהדרמה תרפיה, שהיא יותר השלכתית, מתאימה מאד לילדים (פחות מהפסיכודרמה), ואולי לזה התכוונו פה כשכתבו שהיא עוקפת שכל. ככלל, הפעלת טכניקות פסיכודרמטיות מסוימות, מחייבת זהירות יתירה, בודאי בקרב אוכלוסיות מסוימות. בשל העובדה שהיו מטפלים שהשתמשו (ואולי עדיין…) בפסיכודרמה באופן לא זהיר, יש מקומות צבוריים שלא מסכימים להעסיק מטפלים בפסיכודרמה.

• ר. טייך

הוראה רכזות וחינוך
      מנחה
      24/03/2026 ב7:59 pm
      פעילה בקהילה

לא הבנתי מה לא מדויק

כל סוגי התרפיות שציינת נכללות תחת ההגדרה המקצועית של פסיכותרפיה
      בכל מקרה כתבת יותר יפה ממני
      זה בטוח…

• רחלי

טיפול
    חברה
    25/03/2026 ב5:12 pm
    פעילה בקהילה

מקובל לקרוא לטיפול באומנות "תרפיה באומנות", ואמנם כל סוגי האומנות הן תרפיות. אלא שבלבול המושגים יוצר קצת בלבול בין ההכשרות השונות, מה שלעתים קרובות גורם למי שאינו בקיא בהבדלים, להאמין שכל מי שלמד קורס טיפולי כלשהו כבר יכול לקרוא לעצמו "פסיכותרפיסט". לטובת מי שלא בקיא בהבדלים, אנסה לעשות קצת סדר בנושא מטפלים באומנויות, ואני מתיחסת בדברי ללמודים רשמיים עם הכשרה מוכרת ומקצועית (בלי להכנס לפולמוס המוכר של תואר/לא תואר): תעודת מטפל מוסמך (באומנות, בפסיכודרמה, בדרמה תרפיה, במוסיקה וכו), מקבלים אחרי לימודי תואר שני (שזה כמובן אחרי שיש תעודת תואר ראשון), ולאחר הכשרה מעשית במקום ציבורי מוכר, ותחת הדרכה מקצועית ומוכרת. אחרי התואר השני יש אפשרות להתקדם לתעודה נוספת, הדורשת שעות הכשרה נוספות תחת הדרכה מקצועית ומוכרת, והיא נקראת "הכשרה מעשית מתקדמת". במקומות צבוריים רבים לא מסתפקים בתואר השני בלבד, ודורשים גם את ההכשרה הנוספת הזאת. רק לאחר מכן, ואחרי כמה שנות נסיון, ובתנאי של שנתיים הכשרה בבריאות הנפש, ניתן להתקדם ללימודי פסיכותרפיה (שאורכם 3 שנים). הבנתי שבשנים האחרונות הכניסו לימודי פסיכותרפיה כבר בלימודים לקראת תואר שני בפסיכולוגיה. אבל גם פסיכולוגים בוחרים להצטרף ללימודי פסיכותרפיה נוספים, במסלול הנ"ל. כך שבלמודי פסיכותרפיה ניתן למצוא באותה כתה מטפלים מכל הדיסציפלינות: פסיכולוגים, לצד עו"סים, לצד מטפלים באומנויות, קרימינולוגים, פסיכיאטרים. על פי זה, "פסיכותרפיסט" הוא מי שיש בידו תעודת תואר ראשון, תעודת תואר שני טיפולי (שהתקבלה לאחר הכשרה), תעודת הכשרה מעשית מתקדמת, ונסיון מקצועי. וכמובן תעודה המעידה על למודי פסיכותרפיה, הכוללת הכשרה תחת הדרכה מקצועית ומוכרת.

• נחמי ר

טיפול
    חברה
    26/03/2026 ב2:07 am
    חברה תורמת

דרמה תרפיה נחשבת לפסיכותרפיה כמו שתרפיה באומנות נחשבת לכזו, ובעיני הטיפול באמנויות הוא אכן נישה מסויימת בעולם הפסיכותרפיה הרחב.

ובהמשך למה שכבר נכתב כאן –

הפסיכודרמה והדרמה תרפיה דומות אך שונות. הן דומות ברמת האמנות שבהן – המשחק, אך שונות בצורת העבודה – השימוש באמנות.

בפסיכודרמה נביא אל תוך החדר את הסיטואציות שקרו/קורות בחיי המטופל והמטופל ישחק תפקידים שונים בהם וכו', בדרמה תרפיה קיימת הרחקה והעבודה נעשית דרך סיפורים/ בובות/ וכו' ותרגילים מרתקים מובנים יותר או פחות. רב המטפלים בפסיכודרמה מכירים גם את הדרמה תרפיה ומשתמשים בה הרבה בטיפולים פרטניים וגם בקבוצות.

אאל"ט יש תואר שני בדרמה תרפיה תחת הכותרת של טיפולים באמנויות, אמנם בציבור שלנו פחות מוכר, אך בלימודי פסיכודרמה במבחר פגשתי מנחות שהן פסיכודרמטיסטיות לעומת מנחות שהן דרמה תרפיסטיות.

נקודה נוספת – בניגוד לנאמר כאן אני מכירה מטפלות בפסיכודרמה שעושות ממש פסיכודרמה גם בטיפול פרטני. נכון שהפסיכודרמה במקורה מיועדת לעבודה בקבוצה אך יש דרכים להשתמש בה גם בפרטני. פחות נפוץ אמנם.

• Br05276 סין שלום

אומנות הבמה והפקות תוכן
    חברה
    29/03/2026 ב3:38 am
    סטטוס תעסוקתי:
    פעילה בקהילה

אוקי תודה רבה רבה עזרתם ממש וסתם מעניין האם נורמלי שקשה לבת שאח שלה חולה וחזר לו במוקומות שונים פעם שלישית והוא בסדר גמור מתפקד עובד והטיפול בכלל כדור בבית האם הגיוני שהיא קשה לה ממש ???

• Br05276 סין שלום

אומנות הבמה והפקות תוכן
    חברה
    29/03/2026 ב3:40 am
    סטטוס תעסוקתי:
    פעילה בקהילה

האם נורמלי שהילדה מרגישה אשמה שהיא ככה שקשה לה? או שזה צורך טיפול בשביל שתרגיש יותר טוב?

• רחלי

טיפול
    חברה
    30/03/2026 ב8:12 am
    פעילה בקהילה

נורמלי לגמרי, וטיפול יכול לעזור.

• נחמי ר

טיפול
    חברה
    30/03/2026 ב8:41 am
    חברה תורמת

הגיוני מאד שזה קורה

והרבה פעמים במקרים כאלו פחות שמים לב לאחים שמתמודדים עם המצב מהזווית שלהם..

אז מדהים שרואים את הקושי שלה, ולא מובן מאליו בכלל

טיפול טוב יכול ממש לעזור ולהשפיע לטווח הקרוב והרחוק

• Br05276 סין שלום

אומנות הבמה והפקות תוכן
    חברה
    31/03/2026 ב1:18 am
    סטטוס תעסוקתי:
    פעילה בקהילה

טוב תודה רבה חיזקתם אגב זה אני ורציתי לראות עם חכם לי ללכת לטיפול או שאני לא צריכה אבל אם זה יעזור לתווך הרחוק אז ממולץ🩷

Log in to reply.

מעוניינת בפרסום

חשוב: לא כל פרסום מאושר, נא לפרט בדיוק במה מדובר

ניתן לפנות גם במייל ל: [email protected]

מה את מחפשת?

מילות מפתח פופולריות לפי תחומים

ניתן לחפש גם מילות מפתח , תפקידים וכישרון מיוחד שאינם מופיעים ברשימות - "נהגת", "ציור בחול" וכדומה.

דילוג לתוכן