חושך- בשם התרבות והנאורות

קדם Forums טיפול ואימון חושך- בשם התרבות והנאורות

  • חושך- בשם התרבות והנאורות

    פורסם ע"י אודיה ביטון  טיפול on 28/11/2021 ב2:31 am

    כבר בכיתה א כשלמדנו לכתוב את המילה יון- והמורה הסבירה את משמעות האותיות ההולכות ויורדות, הבנתי שיש קשר סמנטי ומהותי, בין האותיות העבריות, לבין התוכן והמשמעות.

    מלכות יון נקראת חושך. בניגוד לכל המלכויות והגלויות ששעבדו את ישראל (ועדיין) כמו פרס, רומי ואדום, גלות יון איננה נעלמה וקיימת היום גם בתוכנו. כחברה, כיחיד ומאיימת על מהותינו.

    על הפירוש “וחושך על פני תהום” (בראשית א‘, ב‘) פירשו חז”ל: “זה גלות יון שהחשיכה עיניהם של ישראל “. החכמה היוונית היוותה ומהווה סכנה לעולם הרוחני. מלכות זו איננה באה להשמיד את קיום העם באופן פיזי, אלא לחיות בחושך, בערפל המדע, החכמה והטכנולוגיה. אומנות יוון מאמינה במציאות, בחקר ובשאלה, וזהו למעשה מהות החושך. שכן מפני ריבוי המציאויות, לא ניתן לראות האור.

    התרבות המערבית, אשר כבשה את מרבית העולם, מתקשרת ליסודות המתמטיקה, המדע והטכנולוגיה, האמנות, התיאטרון, הפילוסופיה ואף תפיסות חברתיות של דמוקרטיה, משפחה וחברה.

    אולם, קיים תחום אחד בלבד בו לא הייתה לחכמת יון דריסת רגל כלל – המוסר ומשמעות החיים. חכמתם הקיפה את העולם הגשמי כולו, אך לא יצאה מהשבי אל כבלי החומר והחוקים. יוון לא נשאה את מבטה לשמים, לנזר הבריאה. די היה לה בפיתוח תובנות מדעיות ופילוסופיות, הבנויות על השקפה חומרית בלבד. אין זה פלא שעד היום התפיסה הפוסט-מודרניסטית גורסת בנושא זה ש”כל אחד והאמת שלו”, שפירושו, שאין “אמת” אחת, אלא הכול סובייקטיבי, ומכאן מגיעה הכפירה, החושך על העולם הרוחני, הסטייה מן האמת ומן מקור האמת.

    ובדיוק בשל החושך הזה, באנו להדליק נרות- כי רק משהו רוחני יכול להפיג את הערפול וסטית ה”רוח” של יון. להאיר ולסלק את החושך- ולא רק כמליצה. בשעת הנרות, התפללו על הנשמה שנקראת נר, התפללו על האמת והתורה- שנקראת אורה. בחנו את מקומות האור אצלכם פנימה, וסלקו את אלו שמורידים אתכם, בשם התרבות, בשם הנאורות, אל החושך החנוק המחשיך.

    חנוכה שמח ומלא אור,

    אודיה

    לאה פישר הגיבה לפני 3 שנים 3 חברות · 2 תגובות
  • 2 תגובות
  • שרה ווייל

    יעוץ אימון והנחיה
    חברה
    02/12/2021 ב12:07 pm
    חברה חדשה

    כל כך יפה כתבת אודיה!

    מכיון שהדיון נערך בקבוצת אימון ויעוץ, כדאי להאיר עוד ‘אמת’ חשוכה אחת שרווחת מאד באסכולה הטיפולית וגם בין מטפלים /ות תורניים לא פעם, פרה קדושה ושמה: ‘האמת של המטופל’ – לאמור: ממש לא משנה מה קרה באמת, מה שהמטופל מביא זו האמת שלו – כבדו אותה.

    בוודאי צריך לקחת את דברי המטופל/ת בכבוד ובאהבה, ברגישות ובזהירות, אך כל בעלת ניסיון כאן כבר פגשה יותר מפעם אחת ‘אמת’ שהיא רק של המטופל ולפעמים אפילו מכוונת, אולי גם לזה התכוונו חז”ל באבות: ,.. “והוי מרבה לחקור”.. היום קוראים לזה אומנות התישאול.

  • לאה פישר

    יעוץ אימון והנחיה
    חברה
    03/12/2021 ב2:49 pm
    חברה חדשה

    שרה ווייל היקרה!

    משתמע מדברייך שהפסקה השניה אמורה לסתור את הפסקה הראשונה.

    כלומר: אין דבר כזה האמת של המטופל.

    אך בפועל הפסקה לא סותרת – זו הסיבה שמונחה הגיע אלינו, היא מספרת את האמת שלה,

    אם היא פגועה/ כעוסה / מרגישה דחויה וכד’ – זה שקר? לא, זאת האמת, כך היא מרגישה. (לדעתי, הסיפור החיצוני אף פעם לא רלוונטי, הוא רק חיצוני…)

    התפקיד שלנו לעזור לה לצאת משם ולכן היא הגיע אלינו.

    אין זה סותר שתפקידינו “לחקור” – להעמיק בשיח ובהקשבה ולהגיע לרבדים עמוקים, לפרטים שלא נאמרו ואפילו לסיבות (שהביאו למצב) שהמונחה לא מודעת להם כלל. (או לא שמה לב, או לא זוכרת).

    (לדעתי, חקירה וחיטוט בסיפור החיצוני מיותרת – אין כאן מלחמת כוחות, יש שיתוף פעולה למען מטרה משותפת)

    בהצלחה!

Log in to reply.

מעוניינת בפרסום

חשוב: לא כל פרסום מאושר, נא לפרט בדיוק במה מדובר

ניתן לפנות גם במייל ל: [email protected]

מה את מחפשת?

מילות מפתח פופולריות לפי תחומים

ניתן לחפש גם מילות מפתח , תפקידים וכישרון מיוחד שאינם מופיעים ברשימות - "נהגת", "ציור בחול" וכדומה.

דילוג לתוכן