“חוק המרפסות” מתייחס לתיקון לתקנות התכנון והבנייה (חישוב שטחים ואחוזי בנייה בתוכניות ובהיתרים), משנת 2010. התיקון מאפשר בניית מרפסות בשטח של 12–14 מ”ר ללא צורך בזכויות בנייה נוספות, גם אם המרפסת מקורה בגובה קומה אחת. התיקון נועד להקל על הוספת מרפסות בבניינים קיימים, במיוחד באזורים שבהם זכויות הבנייה נוצלו במלואן.
התקנות המעודכנות פורסמו בילקוט הפרסומים מס’ 7297, וניתן לעיין בהן גם באתר נבו (https://www.nevo.co.il/law_html/law10/yalkut-7297.htm).
חשוב לציין כי היישום עשוי להשתנות בהתאם להנחיות הוועדה המקומית לתכנון ובנייה באזור שלך. מומלץ לבדוק את ההנחיות המקומיות או להתייעץ עם אדריכל מוסמך לפני הגשת בקשה להיתר בנייה למרפסת.
החוק בעצם אומר שניתן לבקש מרפסת זיז לא מקורה בתחום הקו בנין ללא הגבלה, ומחוץ לקו בנין עד 12 מ”ר, ומרפסת מקורה ניתן עד 12 מ”ר (לא משנה אם בתחום קו הבנין או בחוץ).
בירושלים קיבלנו מסמך עם הנחיות איך להשתמש בחוק הזה, כשאחת ההנחיות שנדרשו להגיש זה טבלה עם חישוב של שטח מקורה/לא מקורה של מרפסות זיז כולל מרפסות צל המתוכננות בבניין, מצרפת את המסמך.
יש לי עכשיו בדיוק תיק כזה שביקשנו מרפסת זיז בקומה האחרונה, וכעת התיק הגיע לבדיקה של הבוחנת, ונדרש ממני להראות תכנון של מרפסות צל בהתאם להנחיות החדשות לעניין עמידה במטרים המותרים במרפסות מקורות. מכיוון שזו קומה אחרונה זה כבר מקרה את כל המרפסת העתידית מתחת, ולכן הייתי צריכה להגיש תכנית צל חדשה לגמרי…
אם את רוצה עזרה נוספת או להבהרות נוספות, אני כאן ואשמח לעזור.