ננסה לעשות סדר?
תחומי העריכה – קיימים שני תחומים: עריכת תוכן ועריכת לשון.
עריכת התוכן: עריכה ספרותית. מתמקדים במבנה הכללי, בדיוק ובנכונות של פרטים, אמינות הטקסט, ועוד. כל מה שרלוונטי לתוכן.
עריכת לשון: כל מה שרלוונטי לתקינות הלשונית. הדקדוק, התחביר והמשמעות המדויקת של כל מילה. גם שגיאות כתיב ושגיאות הקלדה מתוקנות ע”י עורכת הלשון.
ההבדל בין עריכה לבין הגהה רלוונטי יותר לרמה של הטקסט הבסיסי ולעומק העבודה הנדרשת. (האם הטקסט כבר עבר בקרה וליטוש של הכותבת עצמה? מאיזו רמה הכותבת עצמה מגיעה – גם מבחינה ספרותית וגם מבחינה לשונית? עד כמה התחקיר שנעשה אמין? וכדו’).
ליווי ספרותי זהו ענין אחר, וכמו שכבר כתבו – הרבה יותר יקר. הוא יכול להיכלל תחת הכותרת “עריכת תוכן”. קיים גם שכתוב – זה נכלל תחת הכותרת ”עריכת תוכן” אבל מתומחר הרבה יותר יקר.
לגבי מחירים: אני לא מכירה מקצועניות שנותנות הצעת מחיר לפני שהן רואות דוגמית מהטקסט ולפני תיאום ציפיות עם הלקוחה. יש פרמטרים רבים שמשפיעים על המחיר.
מי עושה מה? יש עורכות לשון שמתעסקות גם בתחום הספרותי, ולהיפך. בדרך כלל עורכות מקצועיות – לא משנה מאיזה תחום – נחשפות גם לתיקונים מהסוג השני ומצליחות להשביח את הטקסט ולתת הערות לא רק לפי ההגדרה הרשמית.
שמות מומלצים – יש כאן בקהילה. תמי אפשטיין לעריכה ספרותית – ממליצה בחום!!! היא הייתה עורכת תוכן שלי באחד העיתונים שאי-פעם כתבתי בהם 🙂
נעמה שרגא לעריכת לשון (יתכן שהיא עושה גם עריכה ספרותית, תבדקי מולה).
אלה שני השמות שקופצים לי, אבל יש כאן כמובן עוד… תעשי חיפוש בחברות ‘קדם’ ותציצי בהמלצות.