טיפול יעוץ אימון והנחיה
מטפלות באומנויות, פסיכולוגיות, עו"סיות, מנחות, מדריכות, מרצות, מאמנות, יועצות, ברוכות הבאות! ... פירוט נוסף
איך מגיבים כשהמתבגר מתבצר ב-"אין לי שום בעיה, ההורים שלי סתם לחוצים"?
איך מגיבים כשהמתבגר מתבצר ב-"אין לי שום בעיה, ההורים שלי סתם לחוצים"?
שלום קולגות יקרות,
שוחחתי עם מטפלת שהצטרפה לקורס הקרוב של כלים טיפוליים בשילוב ACT, והיא העלתה דילמה קלאסית שמגיעה כמעט מכל קליניקה שפוגשת נערות מתבגרות:
"מגיעה אליי נערה בת 16. היא יושבת מולי עם הטלפון ביד או במבט כבוי, ואומרת: 'אין לי מה לחפור, ההורים שלי סתם דרמטיים'. ככל שאני מנסה לשקף לה את הקושי או להראות לה שיש מה לעבד, היא נסגרת עוד יותר. איך מגיעים אליה בלי להפסיד אותה בשלושת המפגשים הראשונים?"
התקיעות הזו מול מתבגרות נובעת לרוב מכך שכל ניסיון שלנו להראות להן "מה לא עובד בחיים שלהן" מפעיל אצלן מנגנון הגנה מיידי של נוקשות והדיפה.
בגישת ACT (ובפרט במודל DNA-V לעבודה מול מתבגרים), אנחנו נמנעים מלהיכנס איתה למאבק כוחות על "חפירה" או לשכנע אותה שיש בעיה. במקום זאת, עוברים לצעד ממוקד של חקר סקרני:
- תוקף מלא למגננה: "זה הכי הגיוני בעולם שאין לך כוח לשבת פה ולהתחיל לחפור על החיים שלך, במיוחד כששלחו אותך לכאן."
- ניסוי חווייתי קצר של 60 שניות: במקום לדבר "על" הבעיה, מזמינים אותה לבדוק מה ה'נווט' הפנימי שלה אומר לה ממש עכשיו, בלי שום מחויבות לפתור את זה או להשתנות.
ברגע שהיא רואה שהמטפלת לא מנסה להזיז אותה מהעמדה שלה, מפלס האיום יורד והתקשורת הופכת ממאבק כוחות למפגש אנושי אמיתי.
מעניין אותי לשמוע מכן כקולגות – איך אתן נוהגות לפעול ברגעים הראשונים מול נערה שמתבצרת בשתיקה או בהדיפה? אילו תרגילים או המשגות עזרו לכן לפתוח איתה שיח ראשוני של אמון?
אשמח מאוד לקרוא את הניסיון והזווית שלכן!
אביגיל קולר, M.A מטפלת ומדריכה קלינית, מומחית בטיפול בגישתCBT, ACT, סכמה תרפיה, ותרפיה באומנות.
Log in to reply.