קרובים רחוקים- בני דודים

קדם ‹ Forums ‹ כתיבה ספרותית ‹ קרובים רחוקים- בני דודים

• קרובים רחוקים- בני דודים

פורסם ע"י יהודית ה  כללי on 06/10/2026 ב9:30 pm

קטע קצר מהגיגי על קשרי משפחה…

קרובים-רחוקים: למה ניתוק יחסים בין בני דודים הוא תופעה נפוצה מכפי שנדמה?

מילדות חינכו אותנו על המושג "משפחה לא בוחרים", אבל לעיתים קרובות שכחו להוסיף את ההמשך: משפחה גם לא תמיד מצליחים לתחזק. כשמדברים על קשרים משפחתיים מורכבים, המחשבה המיידית הולכת בדרך כלל ליחסים בין הורים לילדים או בין אחים. אולם, ישנה מערכת יחסים אחת, שקטה בהרבה, שנופלת באופן עקבי בין הכיסאות – הקשר עם בני הדודים. על הנייר, בני דודים אמורים להיות שילוב מושלם בין חברים למשפחה: אנשים שחולקים איתנו שורשים, זיכרונות ילדות ובסיס משותף. בפועל, חוסר קשר או אף ניתוק כמעט מוחלט בין בני דודים הוא בעיה נפוצה, עמוקה ומורכבת בהרבה ממה שנהוג להודות.

ניקח לדוגמה את המצב המשפחתי שלי. על הנייר, יש לי נתוני פתיחה אידיאליים לקשרים קרובים: יש לי לא מעט בנות דודות שקרובות אליי מאוד בגיל. לכאורה, היינו אמורות להיות קבוצת חברות מגובשת. אך בפועל, עם חלקן אין לי כמעט שום קשר. הסיבות לכך מגוונות, ומתחילות בפערים הקטנים של החיים: הבדלים בסגנון החיים של המשפחות המורחבות, פערים בתפיסות עולם, ואפילו שונות בסיסית באופי. כשמדובר בחברים, אנחנו בוחרים את מי להקיף את עצמנו לפי כימיה ותחומי עניין. עם בני דודים, לעומת זאת, הציפיה היא שהקרבה הביולוגית תגשר על פערי אישיות. כשהכימיה הזו לא קיימת, נוצר פער מתסכל. זה מבאס, כי משהו בפנים תמיד מזכיר ש"אין כמו משפחה", וההחמצה הזו של הקרבה שלא מומשה משאירה משקע שקט.

נדבך נוסף, משמעותי וערכי, הנוגע במיוחד לציבור החרדי והדתי, נובע מתוך שמירת הגדרים וההפרדה הראויה. בבתים שמורים, מקובל לשמור על דיסטנס בריא ועל סייגים בין בני דודים ממין שונה. עקב שמירת גדרות הקדושה והצניעות, הקשר עם בני הדודים הבנים אינו קיים באופן בלתי אמצעי. אין מדובר חלילה בסכסוך, במחלוקת או בכעס, אלא בנאמנות להלכה ולחינוך, המונעת מלכתחילה יצירת קירבה חברתית. עם זאת, כאשר המרחב המשותף מצומצם והתקשורת אינה קיימת, הריחוק הטבעי הופך לעובדה בשטח.

מה שמתחיל בדיסטנס נקודתי בין בני דודים ספציפיים, הופך מהר מאוד לבעיה קריטית שמשפיעה על הדינמיקה המשפחתית כולה. בני הדודים אינם פועלים בחלל ריק; הם מייצגים את הבית שבו גדלו. כשיש ריחוק, זרות או חוסר נוחות בין בני הדודים, הריחוק הזה מפעפע כלפי מעלה וכלפי מטה. מפגשים משפחתיים הופכים מתוחים או רשמיים מדי, שיחות מתנהלות על מי מנוחות שטחיים, ולאט לאט גם הקשר בין האחים – הורינו – נפגע. הריחוק בין הדור הצעיר יוצר חומה שקופה שמפרידה בין המשפחות המורחבות כולן.

הסיבה שהתופעה הזו נפוצה כל כך טמונה בציפייה החברתית הבלתי מציאותית. החברה משדרת לנו שמשפחה היא מקשה אחת של ערבות הדדית וקרבה טבעית. אך במציאות המודרנית, שבה כל תא משפחתי מתפתח לכיוון עצמאי, פערים גיאוגרפיים, דתיים ואישיותיים הם בלתי נמנעים. כשלא משקיעים טיפוח אקטיבי בקשר – בדיוק כמו בקשר עם חברים – הקרבה המשפחתית מתפוגגת.

לסיכום, ניתוק או חוסר קשר עם בני דודים איננו מקרה חריג או כישלון פרטי של משפחה זו או אחרת, אלא תופעה רווחת המאפיינת את המבנה המשפחתי המודרני. הנתק הזה, בין אם הוא נובע מהבדלי אופי, מפערי סגנון חיים או ממחסומים דתיים, נושא עמו מחיר רגשי וחברתי כבד. הוא מייצר החמצה של מערכת תמיכה פוטנציאלית ומעמיק את הריחוק בין המשפחות כולן. ההכרה בכך שבעיה זו נפוצה היא הצעד הראשון להבנת המורכבות של יחסים משפחתיים בדורנו.

תמי אפשטיין הגיבה לפני 18 שעות, 11 דקות 3 חברות · 2 תגובות
  • 2 תגובות
  • מירי

כללי
    חברה
    07/10/2026 ב9:12 am
    פעילה בקהילה

יש לי הרבה מה לומר על התוכן

אבל לא ברור לי איך הקטע הזה קשור לכאן

(בפרט כשהניסוח מריח AI, וגם הפירוט וההרחבה של התוכן…)

@tammyepshtein ?

• תמי אפשטיין

כותבת
    מובילה
    07/10/2026 ב9:49 am
    מנהלת קהילה

לאיזה ז'אנר זה שייך?

לכתיבה שנוגעת בנקודה: [email protected]

לספרים שלי

Log in to reply.

מעוניינת בפרסום

חשוב: לא כל פרסום מאושר, נא לפרט בדיוק במה מדובר

ניתן לפנות גם במייל ל: [email protected]

מה את מחפשת?

מילות מפתח פופולריות לפי תחומים

ניתן לחפש גם מילות מפתח , תפקידים וכישרון מיוחד שאינם מופיעים ברשימות - "נהגת", "ציור בחול" וכדומה.

רוצה להשתדרג?
עד 90% מימון!

⏰ כיתות זום נפתחות מיד אחרי החגים!

אי אפשר לדעת מה יהיה בממשלה הבאה / כשיתחילו הבחירות

תהנו מהטוב הזה לפני שהוא יגמר

אוטומציה עסקיתאוטומציה עסקית –
גם למי שאין רקע טכנולוגי! ←

הלהיט שכבש את הארץ! בוטים ופתרונות קסם שהופכים תהליכים ידניים למערכות חכמות שעובדות לבד.

מומחית AIמומחית AI ←

להדריך, לייעץ או להטמיע AI בארגונים — ולהיות בחוד החנית. למפתחות או נשות אוטומציה בלבד.

דילוג לתוכן